Rok 2021– konec epochy otroctví

14. 06. 2021 7:45:51
Když se po roční karanténě ekonomika konečně začala otevírat, objevil se nový jev: podniky nemohly navzdory vysoké míře nezaměstnanosti získat požadovaný počet pracovníků pro obnovení výroby.

Předpokládalo se, že ti, kteří přišli o práci kvůli epidemii koronaviru, budou spěšně hledat jakoukoli příležitost k nalezení práce a s pracovníky nebude problém.

Přesto se v Izraeli i v celém světě objevil obrovský nedostatek pracovních sil. A to se týká jak málo placené, nekvalifikované práce, tak i špičkových technologií, advokátních kanceláří, účetnictví. Z tohoto důvodu musí úřady pracovat s malým počtem zaměstnanců a v omezeném režimu.

A lidé, kteří dříve zastávali tato pracovní místa, zůstávají doma, dostávají od státu v souvislosti s epidemií slušný příspěvek a s návratem do práce nespěchají. Jak si vysvětlit tento paradox, že je nemožné najít pracovníky, když je obrovská nezaměstnanost?

Není dost lidí, kteří by chtěli pracovat. Mnozí tuto touhu ztratili. Vždyť jim nehrozí hladomor ani sociální nátlak. Se státním příspěvkem mohou ležet na gauči, číst si noviny nebo knihu, dívat se na televizi nebo jít s rodinou na pláž.
A vlastně na tom není nic špatného, protože se říká, že „někdy je lepší sedět a nic nedělat". Svět není stvořen pro příliš tvrdou práci. Existuje spousta zaměstnání, která nepřinášejí žadné výhody, takže je lepší zůstat doma. Alespoň by se zlepšila ekologie, znečištění životního prostředí by bylo menší.

Není na tom nic nečekaného, protože co člověk, to touha užívat si, která se přizpůsobuje podmínkám, které na něj tlačí. Pokud na něj není vyvíjen žádný tlak, nezvedne se.

Dříve společnost zastávala názor, že není možné nepracovat: žádná práce – žádné prostředky na obživu. Proto se člověk snažil získat dobré povolání, aby vydělal peníze a zabezpečil svou rodinu a děti. Dnes se všechno hroutí: není přání založit rodinu, mít děti a není důvod pracovat.

Cílem totiž není pracovat stále více a více a obohacovat majitele, ale pochopit, proč existujeme. K čemu je práce ekonoma, který si od rána do večera lámal hlavu nad tím, jak udělat byznys, aby se majitel firmy vyhnul placení daní a vydělal o pár milionů víc. A jaký je přínos technického pokroku, který nám umožňuje vyrábět stále více hraček pro sebe na hraní?

Většího užitku dosáhneme, když člověk tento čas věnuje své rodině, svým dětem a skutečně se rozvíjí studiem vědy, filozofie, kabaly, tedy duchovního rozvoje. Nebude studovat umělý svět, který si sám vybudoval, ale přirozený svět, ve kterém žije. A tak se vše uklidní, nebude žádný tlak a problémy, žádné rozvody. V opačném případě sami podporujeme systémy, které člověka drží v okovech.

Pokud člověk zůstane doma, bude mít čas a energii přemýšlet o světě a o životě své rodiny, svého národa a celého světa, aby ho udělal lepší. Jaké užitečné výsledky nám přinesl vývoj technologií za posledních sto let, které nás dostaly do mlýnku na maso?

Epidemie přinesla lidstvu vystřízlivění. Lidé nechtějí pracovat, nechtějí se vrátit do zaměstnání, aby se stali otroky hrstky kapitalistů, počítajících miliardové zisky. Člověk nemusí pracovat deset hodin denně a další dvě hodiny trávit v dopravních zácpách, aby mohl na světě existovat.

Konečně jsme si uvědomili, že nejsme povinni pracovat jako otroci pro faraona a plnit cizí kapsy. Éra otroctví skončila! Byli jsme osvobozeni! Přemýšlejme o tom, jak naložit se svým životem. Vždyť díky moderním technologiím, kterých jsme dosáhli svou tvrdou prací, nám stačí pracovat jen pár hodin denně a mít vše, co potřebujeme k životu.

Na co tedy pracujeme po zbytek času? Nahromadit miliardy na některých účtech. Podívejme se, jak můžeme všechny naše moderní vymoženosti proměnit do našeho harmonického života. Kolik musíme pracovat: několik hodin denně, a to ne všichni, ale hlavně muži.

A podívejme se, kolik právníků, ekonomů atd. ve správné, opravené společnosti skutečně potřebujeme. Zřejmě mnohem méně než nyní. Ale budeme potřebovat mnohem více učitelů, vychovatelů, více žen, starajících se o děti. Budeme muset věnovat více peněz na péči o nemocné a staré lidi a dát věci do pořádku v domácnosti.

Nesouhlasíme s návratem k otroctví. Jsme ochotni pracovat jen podle potřeby na každém místě, v každém podniku, pokud je to skutečně ve prospěch lidstva, ne jen pro zisk. V honbě za ziskem jsme vyčerpali všechny zdroje přírody i sebe sama a dospěli jsme do bodu totální krize.

Přehodnoťme celý řád a nastavme ho znovu, aby byl prospěšný pro ekologii, lidstvo i rodinu. Potřebný je státní program pro výchovu člověka, rekvalifikační kurzy pro matky a otce, aby se vybudovaly řádné, napravené rodiny a všechny podpůrné systémy, aby se každý člověk cítil dobře, a ne žít jeden na úkor druhého.

Do technologií už jsme investovali dost, teď se pojďme věnovat kultuře, umění, vzdělání, tomu, co člověka vnitřně naplňuje, a ne ho jen živí a ošacuje.

Proces, kterým podle přírodního programu procházíme, je nevratný. A tak se nevyhnutelně odkloníme od těžké práce, kterou jsme vykonávali posledních sto let. Zničili jsme ekologii a schopnost člověka vyvíjet se a nyní si to musíme uvědomit. A lidstvo je na to připraveno, ve všech částech světa se projevují strašlivé důsledky technologického a průmyslového závodění. Je načase to zastavit, udělat důležité rozhodnutí a napravit, co se ještě napravit dá.

Jiná cesta pro lidstvo neexistuje. Musíme pochopit, proč se k nám příroda takto chová , co musíme udělat, jak se máme chovat, do jakého nového světa musíme vstoupit a jaké nové systémy musíme vybudovat.

Autor: Michael Laitman | pondělí 14.6.2021 7:45 | karma článku: 21.20 | přečteno: 491x

Další články blogera

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Michael Laitman

Jak na to, abychom se mohli rozhodovat s jistotou a správně?

Přesvědčivá a správná rozhodnutí můžeme učinit tehdy, pokud získáme předem absolutní znalost jejich výsledku tak, že dokážeme pozorovat naši současnost jakoby z budoucnosti.

26.3.2024 v 4:31 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 92 | Diskuse

Michael Laitman

Štěstí nelze nalézt

Pokud nás štěstí skutečně provází, neznamená to, že jsem šťastný jen já. Znamená to, že jsou šťastní ostatní a my na tom musíme neustále pracovat, a není to lehký úkol. Právě proto je to cesta ke smysluplnému a šťastnému životu.

24.3.2024 v 5:15 | Karma článku: 7.58 | Přečteno: 123 | Diskuse

Michael Laitman

Purim

Purim je skutečně významným svátkem, protože představuje osvobození lidstva od strašlivého dědictví, které jsme dostali od Stvořitele.

22.3.2024 v 4:44 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 221 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.32 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 524 Celková karma 7.89 Průměrná čtenost 433

Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...