Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moderní holocaust, aneb proč by se mohl holocaust opakovat?

Signály ve formě pro Židy extrémně nebezpečné situace, která je podobná situaci před holokaustem, jsou zde, tentokrát v Americe, kde je každý den hlášen historicky vysoký počet násilných protižidovských útoků.

 Promyšlené útoky na Židy jenom proto, že jsou Židé, se v New Yorku opakují. Skupiny monitorující útoky z nenávisti uvádějí, že jde o „epidemii“.

Rok 2019 byl v souvislosti s protižidovskými útoky v New Yorku skutečně nejhorším rokem: podle policejních údajů se jednalo o 214 hlášených případů oproti 182 případům v předchozím roce. To činí téměř polovinu všech zločinů z nenávisti hlášených ve městě.

„Pomalu se valící pogrom“ v New Yorku

Čtyři židovští členové zákonodárného sboru nedávno zaslali guvernérovi New Yorku Andrewu Cuomovi dopis, v němž ho naléhavě žádají, aby z důvodu přívalu protižidovských útoků vyhlásil stav nouze. Vyjádřili také velké znepokojení nad tím, že „již není bezpečné být identifikovatelným ortodoxním Židem v New Yorku. Nemůžeme v klidu nakupovat, jít po ulici, posílat své děti do školy nebo dokonce navštěvovat bohoslužby“.

Ohrožení americké židovské komunity popsali jako „pomalu se valící pogrom“ a dodali: „antisemitské zločiny z nenávisti se během posledních několika měsíců rozrostly do děsivých rozměrů… ortodoxní Židé v oblastech a okolí, které zastupujeme, byli zjevně vystaveni míře násilí v moderní historii dosud nevídané. Jsou pravidelně napadáni, ohrožování a vražděni.“

Současnou situaci nemohu přehlížet. Během posledních deseti let jsem prostřednictvím knih a článků v médiích varoval před hrozbou nového šoa (holokaustu) na americké půdě ve světle rostoucí protižidovské nálady přicházející z mnoha stran. Když jsem před několika lety vyjádřil své obavy před židovskými lídry, nevěřili mi.

Nyní se jejich pohled změnil. Bývalý demokratický newyorský státní zastupitel Dov Hikind se ptal: „Proč jsou Židé napadáni stejně jako v Německu před nástupem nacismu?“ a řekl: „Pokud byste se před 20 lety zeptali Židů, zda by se mohl v Americe stát holokaust, dostali byste jednotnou odpověď: ‚Ne, v Americe je to nemožné.‘ Dnes už to však neplatí.“

Větší rozpoznávání amerického antisemitismu je prvním pozitivním krokem k pojmenování problému a odhalení jeho řešení. Vyjádřil jsem to ve své nové knize Židovská volba: Jednota, nebo antisemitismus (s. 190) následovně:

„Je zřejmé, že 20. století přineslo novou míru krutosti lidstva, zejména vůči Židům.” Po zkušenosti s holokaustem si nemůžeme být jisti, že se nebude opakovat. Pokud se něco stane jednou, může se to stát dvakrát nebo třikrát a globální nárůst nenávisti vůči Židům a ke státu Izrael dokazuje, že strach z druhého holokaustu je opodstatněný. To nám znovu připomíná nutnost vrátit se k Abrahamově metodě sjednocování nad rozdíly mezi námi a povinnost být příkladem světu, aby nás mohl následovat.“

Přední kabalista Rav Jehuda Ašlag napsal na začátku 50. let minulého století:

„Svět mylně považuje nacismus za mimořádnou odnož Německa. Ve skutečnosti je to odnož demokracie a socialismu, které zůstávají bez… mravů a spravedlnosti. Všechny národy jsou v tomto stejné, a není tedy žádná naděje, že by nacismus zahynul s vítězstvím Spojenců. Zítra přijmou nacismus Anglosasové, poněvadž i oni žijí v demokratickém a nacistickém světě.” (Spisy Poslední generace)

Židovská povinnost předejít nové tragédii

Náš židovský národ byl ukován na základě, který tvořilo milosrdenství a bratrská láska, kdy se cizí lidé spolu navzájem dohodli, že se sjednotí a vytvoří svazek, v němž si budou rovni. Stali jsme se národem, když jsme se zavázali, že budeme jako „jeden člověk s jedním srdcem“. Od té doby je naší povinností toto spojení udržovat a předávat ho. A tímto způsobem být „světlem pro národy“, ne kvůli nějakému nároku, ale z důvodu služby ostatním. Povinností židovského lidu je tedy uskutečnit a nastolit příklad vzájemné lásky ve světě.

Postupem času jsme opustili toto jedinečné spojení, které jsme kdysi pěstovali, a stali jsme se sebestřednými. Nyní nás globalizace učinila závislými na sobě navzájem, přesto však lidstvo marně hledá způsob, jak spolu žít v míru. Dokud se Židé znovu nenaučí, jak být jednotní jako dříve, bude svět postrádat přístup ke znalostem, jak to zrealizovat, a bude nás nadále obviňovat ze svého trápení.

Tento požadavek, který jsme dosud nenaplnili, je neustále projikován jako antisemitismus, jako narůstající tlak, dokud nezměníme svůj směr. Směr od rozdělení k soudržnosti.

To znamená, že naše pověření být světlem pro národy je praktickým úkolem: pokud vytvoříme mír mezi námi, bude mír také ve světě.

Jednota pro dobro

Svět vždy sleduje to, co děláme. Takže kdykoli projevujeme nesoulad, sloužíme jako špatný příklad, a to se odráží ve světě. Pokud se mezi sebou hádáme, projikujeme tento nesoulad do ostatních národů, které také začnou bojovat. Přitom hluboko uvnitř cítí, že jejich boj vznikl v nějaké souvislosti s námi. V souladu s tím vůči nám projevují vzrůstající nevraživost.

Náš problém je, že se sjednocujeme pouze v případě ohrožení společným nepřítelem. Pokud bychom se sjednocovali vědomě, nepotřebovali bychom žádný temný projev ve formě dalšího holokaustu, který by nás nasměroval správným směrem. Nyní čelíme naléhavému tlaku, který od nás nekompromisně vyžaduje osudové rozhodnutí. Naše židovská volba spočívá v tom, zda zůstaneme rozděleni a v rozporu a poneseme následky, nebo zda obrátíme náš vzájemný postoj a budeme vůči sobě navzájem rozvíjet odpovědnost a péči a šířit je do světa. Pokud se rozhodneme moudře, objeví se před námi nová realita. Realita důvěry, přátelství a vzájemné podpory. V Americe a na celém světě

Autor: Michael Laitman | pátek 17.1.2020 7:55 | karma článku: 26,81 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Michael Laitman

Jak naplnit život, abychom před smrtí ničeho nelitovali?

Abychom byli na smrt připraveni a mohli odejít ze života bez výčitek a lítosti, musíme se snažit, abychom v rámci svých omezených možností žili tak, jak si myslíme, že bychom měli.

22.4.2024 v 5:00 | Karma: 10,46 | Přečteno: 255x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak přijímat to obtížné v životě?

Chceme-li naplnit cíl našeho života a dosáhnout rovnováhu se zákony přírody – zákony lásky, odevzdání a spojení – musíme na tom pracovat. Pak se naučíme životní obtíže vnímat jako pomoc, která nám pomáhá růst.

20.4.2024 v 5:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nekončící úsilí o jednotu

„Kapající voda nevyhloubí kámen silou, ale vytrvalým kapáním“ – přísloví o nekončícím úsilí o jednotu.

18.4.2024 v 5:00 | Karma: 5,47 | Přečteno: 141x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak naučit děti laskavosti?

Teď je svobodou dítěte ponižovat druhého, projevovat své sobectví i za cenu, že budou děti trpět. Je to možné. Dokud se nepřesvědčí, že jejich cesta je slepá.

16.4.2024 v 5:00 | Karma: 10,38 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak začít vnímat a cítit jedinou sílu, která všemu vládne.

Za veškerým životem zde na této planetě stojí jediná síla – síla lásky, odevzdání, spojení a obraz, který vnímáme, je jejím projevem. Prostřednictvím těchto projevů nás tato síla učí přímému spojení s ní.

14.4.2024 v 4:32 | Karma: 8,36 | Přečteno: 242x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 8,16
  • Průměrná čtenost 426x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik