Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud se prohlašujete za moudrého, měl by i text být přiměřený této aspiraci.

0 0
možnosti

Neřekl bych, že snaha o změny je specialitou levice,

Pravice změny též realizuje, ale nikoli na základě nějaké ideologie, nýbrž na základě reagování na potřeby dob.

Karel IV. nebyl žádný levičák, ale založil v Praze universitu a ztrojnásobil plochu pražských měst. Josef II. též nebyl žádný levičák, ale zrušil nevolnictví a vydal toleranční patent. Zejména ty kroky Josefa II. se z dnešního pohledu podobají nějaké lidumilnosti, ale ve skutečnosti to byla jen a jen potřeba doby: Na venkově bylo vázáno příliš mnoho pracovních sil, které byly zapotřebí ve městech. Rozvíjely se manufaktury, začínala průmyslová revoluce, byli zapoatřebí dělníci. Rozvíjela se věda a byli zapotřebí vzdělaní lidé. Přelidněný venkov měl lidské zdroje jak pro dělnická povolání, tak i pro studium. Bez zrušení neovlnictví by však ty lidské zdroje nadále stagnovaly na venkově.

Sám osobně se domnívám, že tohle je naprosto správný přístup: Nelpět na neměnnosti starých pořádků, ale nemyslet si, že změny mohou uspěchat nějací Gottwaldové nebo nějaké Grety. Byl by nesmysl žádat zrušení nevolnictví od Josefova pradědečka Leopolda I., ale též by byl nemsysl si myslet, že nevolnictví zde mělo být o sto let déle, než ve skutečnosti bylo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 532
  • Celková karma 8,04
  • Průměrná čtenost 427x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik