Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kvalita společnosti stojí na stavu jejího vědomí. A to je už po staletí velmi nízké, byť by byla civilizace po technické stránce sebevyspělejší. To totiž nemá s vysokou úrovní kolektivního vědomí naprosto nic společného. Spíše to vypadá, že čím je vyspělejší technická úroveň společnosti, tím více v ní klesá úroveň vědomí a morálky.

Lidé baží po konzumu, společenském postavení, zábavě, pohodlí a touze vlastnit. Zapomínají však přitom na pokoru, soulad s přírodou, soucit s bližním a pomoc bližnímu, na upřímnou, nesobeckou lásku a na touhu více dávat než brát. Základem jejich motivace a konání je tedy jejich ego, nikoli míra jejich skutečné, vnitřní vyspělosti.

Pokud jsou ovšem schopni se nad své ego povznést, resp. rozpustit je, potom se v jejich srdcích rozvine místo pro jednoznačně prioritní hodnoty života - lásku, soucit, pokoru a moudrost. A kde jsou tyto skutečné hodnoty, tam je vysoká úroveň vědomí. A tam pak logicky není místo pro nepochopení, nenávist, nadřazování, soupeření a války. Čím více je takových lidí, tím vyšší je úroveň vědomí té které společnosti, tím blíže je k všeobecné sounáležitosti a míru - skutečnému míru, nejen ke klidu zbraní.

Autorovi karmaR^

1 0
možnosti
Foto

Ještě nikdy jsem nezažil, že by se hurikán vyhnul hodnému člověku. Pokud to někdo tvrdí, nemá to v hlavě v pořádku...

2 0
možnosti

Za to, že vytvořila lidské plémě, které si myslí, že je víc než příroda, asi tak

2 0
možnosti

Hm, pán je filosof, takže bych se neměl divit. Jenže tohle "ovlivňování myšlenkou" už není filosofie, ale ezoterika. Dá se ještě připustit ovlivňování klimatu konkrétními opatřeními, to ano. Jen jsem zvědavý, jak bychom ovlivnili myšlenkou nějaké vesmírné těleso, které by se dostalo do kolizního kurzu se Zemí.

0 0
možnosti

"Pokud my na lidské úrovni vzájemným sblížením zlepšíme naše vztahy o „deset gramů“, pak tím oslabíme hurikán na nižší úrovni ne o deset gramů, ale deset miliardkrát více."

To je pořád pouhých 100 tisíc tun. To je výtlak jedné velké lodi, ale proti hurikán je to pořád jen kapka v moři.

Chápu, že jste to asi nemyslel doslova, no každopádně představa, že rozpoložení lidské mysli ovlivňuje přírodní jevy, je naprosto bizarní a prokazatelně nepravdivá.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS