Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Sepisujete různé věci k sobě, aby tvořily nějaký příběh, ale pravdivý není. Například hned v nadpise - Evropa nyní nezažívá ekonomickou krizi.

Píšete: Starověká civilizace vznikla na Středním východě – ve starověkém Babylonu, v Persii.

Jakou civilizaci to ale myslíte? V oblasti existovalo osidleni už v roce -8000 (Gobekli-tepe), zemědělská města s hradbami -6000 (Jericho), Sumerská a Egyptská civilizace -4000 (počátky), Pak ten Babylon -1500. Persie vznikla až v roce -550. Před ní existovala byla Elamská říše a různé potulné kmeny. V době vzniku Persie už v Evropě existovala Mykénská a řecká civilizace. Východní oblast středozemního moře ovládali v té době Foiničané. Židé existovali jako pár kmenů, většinu času bez suverenity a bez velkého vlivu na okolí.

Řecká filosofie nemá se starým zákonem nic společného. Ani nemají jednoho boha.

První osoba, které se dá říkat vědec, žila až někdy od 16. století dál. Dříve byli všichni filosofové. Neexistovali řečtí ani římští vědci.

V době, kdy začalo hrát křesťanství v římské říši větší roli (4.st), byla říše už dávno za vrcholem. Konstantin se naopak snažil křesťanství použít jako novou nosnou myšlenku říše, aby zabránil jejímu kolapsu, ale bylo v té době tak neuspořádané a rozhádané, že to nebylo možné.

Alexandr Makedonský šířil řecký způsob života, ne židovský. A to v roce -300. Řím v té době si ještě nepodrobil ani Itálii.

První křesťané sice byli židi, ale byla to odpadlická sekta. A do severní evopy se šířilo až dlouho po pádu Říma. Židé v tom nehráli roli.

3 0
možnosti
Foto

Můžete vyjmenovat základní hodnoty evropské civilizace? Války nejmenujte, na ty by znaky nestačily.

0 0
možnosti
OB

"Odvedu vás do Sierry madre F. Carter", to jsou ty "naše hodnoty" které zastáváme !? :-/

0 0
možnosti
RW

Píšete "Z Řecka do Evropy přišla věda a filozofie, kterou řečtí vědci obdrželi od Židů ještě v době Prvního chrámu až do zničení Druhého chrámu, tedy tisíc let před naší érou." a " Talmud píše, že jak padala Judea, Římská říše převzala její sílu a moudrost, a na tom se pozvedla."

Můžete prosím konkrétně napsat JAKÉ poznatky a vědomosti Židé předali Řekům a Římanům? Já mám za to, že Židé své vědění naopak chránili a střežili. Současně jsem také přesvědčený, že rozvoj Říma neproběhl na základě POZNÁNÍ (ať vědeckého či duchovního), ale na základě kumulace zdrojů, které získávali z obsazených území. Upředostňovali nadvládu nad ničením, pokud byly podmaněné národy loajální a odváděli Římu daně, tak se přesně naopak, než tvrdíte vy, nesnažili měnit jejich náboženství a způsob života.

Píšete "Právě to podnítilo starobylý Řím, aby dobyl Evropu a přinesl tam vědu, filozofii a náboženství." Můžete předložit nějaký důkaz, že dobyvačnost Říma byla podložena něčím jiným než získáváním zdrojů a obranou??? Kam konkrétně Římané vstoupili, aby tam šířili "vědu, filozofii a náboženství" ????

A samozřejmně - s nástupem křesťanství Řím a Evropa zamrzli a začaly postupně upadat a nikoli se více rozvíjet.

3 0
možnosti
LT

L56u90d29ě37k 68T23o26n52d82r

22. 2. 2019 10:20

Jsem zvědavý na to, jak se v dalších dílech vypořádáte s tématem "islám". Protože islám - narozdíl od křesťanství - je vlastně návratem ke kořenům židovského náboženství. Křesťanství je odpadnutí od původní správné cesty, islám je návratem zpět ke kořenům, ze kterých vycházelo i židovské učení - tak to tvrdil už prorok Mohamed.

0 3
možnosti
Foto

;-D;-D;-D je vlastně návratem ke kořenům židovského ;-D;-D;-D Máte smysl pro humor. Anebo o islámu a jeho vzniku nevíte zhola nic.

2 0
možnosti
JK

Mám pocit, pane profesore, že jste to chronologicky nějak zpřeházel. Například píšete, že"v rozšiřování římského vlivu v Evropě velmi pomohlo křesťanství". Pokud tedy historikové nelžou, teprve roku 313 n. l. zastavil císař Konstantin I. Veliký pronásledování křesťanů a v roce 395 byla Římská říše rozdělena na dvě části, a roku 476 n. l. takzvaná Západořímská říše zanikla. Ve skutečnosti Římská říše rozšířila svůj vliv v Evropě dlouho před tím, než se v jejím prostoru křesťanství etablovalo jako dominantní náboženství.

Dále píšete: "Křesťanství zavazovalo své přívržence k tomu, aby toto náboženství rozvíjeli a šířili ho dále, připojujíce k němu nové duše. Právě to podnítilo starobylý Řím, aby dobyl Evropu a přinesl tam vědu, filozofii a náboženství." To už je úplně mimo mísu. Řím dobyl Evropu, dá-li se to tak říct, a přinesl tam vědu, filozofii, techniku, silnice, vodovody atd. bez vlivu křesťanství. Teprve v poslední fázi své existence se spolupodílel na šíření křesťanského náboženství.

6 0
možnosti
JK

Projevil jste se jako apokalyptik. Jak viděli středověk lidé kteří v něm žili? Určitě žehrali na apokalyptický destruktivní dávnověk. Některé věci se nemění.

0 0
možnosti
  • Počet článků 530
  • Celková karma 8,06
  • Průměrná čtenost 429x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik