Ústup demokracie, návrat despotismu?

26. 11. 2022 4:11:11
Nedávné studie ukázaly, že existuje „demokratická recese“, jak ji nazval jeden článek. Jiná studie si posteskla: „K překvapení mnoha lidí na Západě nevedl pád SSSR v roce 1991 k přijetí liberálně demokratické vlády na celém světě.

Ve skutečnosti se autoritářství vrátilo a liberální demokracie je přinejmenším posledních 15 let na ústupu.“ Když už mluvíme o 15 letech, čínský prezident Si Ťin-pching si zajistil třetí pětileté funkční období a vyhnul se tak tradici své strany odstoupit po dvou funkčních obdobích. Kromě toho prezident Ťin-pching „prosazuje spojence, kteří podporují jeho vizi přísnější kontroly společnosti“. Protože jsme se nenaučili používat svobodu, budeme si muset zopakovat zkoušku a možná i celý školní rok.

Každý národ má svůj charakter, a ne všechny národy zvládnou liberální demokracii. Vezmeme-li si například Čínu, nevěřím, že demokracie je pro ni ten správný režim. S více než 1,4 miliardy lidí se liberální demokracie nezdá být pro Čínu funkčním uspořádáním.

Také mentalita lidí inklinuje k tomu, aby byli řadoví dělníci. To v žádném případě neznamená, že by se s Číňany mělo špatně zacházet nebo je jakkoli vykořisťovat, to rozhodně ne, ale pouze to, že se v omezujících podmínkách cítí pohodlněji než ostatní. To je důvod, proč se čínské vládě podařilo zavést delší a přísnější uzavírky během pandemie covid-19, zatímco jiným se to nepodařilo.

Problémem tedy není ústup demokracie, ale návrat despotismu. Několik velmocí je v současnosti řízeno tyrany a ty, které jsou považovány za demokratické, jsou dnes méně demokratické než před deseti či dvěma lety. Zdá se, že lidstvo je z demokracie rozčarováno, nebo že se mu nedaří ji udržet.
Národ, jehož režim umožňuje svobodu, by ji měl využívat k jedinému účelu. Když se mu to nedaří, svoboda je mu odebrána a zvyšuje se tlak na prosazení téhož účelu. Účelem lidské společnosti není, aby si každý člověk dělal, co chce. To by nebyla společnost, ale anarchie. Účelem lidstva je sjednocovat se, dokud se všichni nebudeme starat jeden o druhého více než o sebe, dokud nebudeme všichni "jako jeden člověk s jedním srdcem".

Bohužel se zdá, že nic není pro ego odpornější než starat se o cizí lidi víc než o sebe. Přesto svět vytrvale směřuje k většímu propojení a vzájemné závislosti. Protože se nám spojování s druhými příčí, pociťujeme rostoucí, avšak nežádoucí propojenost jako trest a následně dochází ke konfliktům.
Trend rozbíjení vztahů, protože nám blízkost připadá klaustrofobická, ovlivňuje všechny aspekty našeho života. Rozbíjí jednotu rodiny, odolnost našich komunit, toleranci našich vůdců i vztahy mezi zeměmi.

Kde to skončí? To záleží na našem rozhodnutí. Ne na rozhodnutí toho či onoho člověka, ale na vůli lidstva. Můžeme se rozhodnout přijmout propojenost a užívat si výhod, které nám přináší, nebo se ji pokusit odmítnout, selhat a ocitnout se ve třetí světové válce. Třetí cesta neexistuje.

Když pochopíme, že směřujeme k větší propojenosti a vzájemné závislosti, protože to je nezměnitelný směr evoluce, začneme v této vynucené situaci hledat výhody. Jakmile to uděláme, uvidíme, že to má nespočet kladů a doslova žádné zápory. Zjistíme, že naše živobytí je zajištěno a náš osobní projev je podporován, pokud přispívá ke společnému dobru. Nebudeme potřebovat policii ani armádu a nebude žádná deprese, protože lidé se budou starat jeden o druhého. V důsledku toho se zvýší zdraví a délka života lidí, kteří se budou cítit šťastní a spokojení.

Tento popis se může zdát utopický, ale každá cesta začíná prvním krokem a ten jsme ještě neudělali. Až jej uděláme, zjistíme, že cesta k novému životu je mnohem příjemnější než cesta, po které se vydáváme dnes a která spolehlivě směřuje k dystopii.

Autor: Michael Laitman | sobota 26.11.2022 4:11 | karma článku: 10.97 | přečteno: 315x

Další články blogera

Michael Laitman

Ovlivňuje můj názor způsob chování ostatních?

Existuje alegorie o mudrci, který seděl u městské brány a kolem něj procházel muž. Muž se obrátil na mudrce a zeptal se ho: „Řekni mi, jací lidé žijí v tomto městě, dobří nebo špatní?"

18.3.2024 v 4:40 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 200 | Diskuse

Michael Laitman

Máme schopnost léčit druhé?

Existuje jev, že když jsme v blízkosti člověka, na kterém nám záleží, náš dech a srdeční tep se mohou synchronizovat. Nebo lze zmírnit bolest blízkého člověka, který se necítí dobře tím, že ho držíme za ruku.

15.3.2024 v 5:27 | Karma článku: 6.66 | Přečteno: 106 | Diskuse

Michael Laitman

Lze nalézt štěstí i uprostřed všeho utrpení a bolesti?

Cílem našeho života by měla být snaha objevit a pochopit jeho podstatu a přijmout, že podstatu života nám má odhalit samo žití: jaká je jeho podstata a k jakému cíli nás vede nebo tlačí.

13.3.2024 v 4:46 | Karma článku: 3.21 | Přečteno: 87 | Diskuse

Michael Laitman

Co vlastně znamená „milovat"?

O lásce se říká: mít rád květinu znamená utrhnout ji, zatímco milovat květinu znamená denně ji zalévat.

11.3.2024 v 4:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 24.64 | Přečteno: 329 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 519 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.50 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 31.16 | Přečteno: 5582 | Diskuse
Počet článků 519 Celková karma 8.33 Průměrná čtenost 435

Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...