Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dekódování lidského genomu – čím více víme, tím méně rozumíme

V posledních týdnech noviny a vědecké časopisy oslavovaly dokončení mapování lidského genomu. Časopis Smithsonian Magazine prohlásil: 

„Vědci rozluštili zbývajících osm procent našeho genetického kódu, což otevírá cestu k novým objevům v oblasti lidské evoluce a nemocí.“ Časopis Time citoval Evana Eichlera, jednoho z vedoucích pracovníků projektu mapování: „Vzrušení v genomické a lékařské komunitě je přímo hmatatelné.“ „Aleluja, konečně jsme dokončili jeden lidský genom, ale to nejlepší teprve přijde,“ řekl Eichler během briefingu. „Nikdo by to neměl považovat za konec, ale za začátek transformace nejen v genomickém výzkumu, ale i v klinické medicíně.“

Je skvělé, že máme „osekvenovaný lidský genom bez mezer“, jak to popsal časopis Smithsonian, ale realita ukazuje, že čím více toho víme, tím méně tomu rozumíme. Dekódování lidského genomu možná pomůže vyřešit některé problémy, ale život nám to neusnadní a neudělá šťastnějším. Protože nerozumíme svému prostředí, nechápeme, v jakém kontextu se naše geny vyvinuly a jak fungují ve vztahu k prostředí. Proto všechny vzorce a vědomosti pohltí propast našeho nepochopení pravé skutečnosti a my si budeme své problémy vlastním přičiněním jen zhoršovat a zhoršovat.

Každý gen, který je v nás zakódován, má svůj důvod. Pokud gen změníme nebo s ním budeme manipulovat, změníme vše, co s ním souvisí. Příroda nevytváří poruchy záměrně. Pouze je opravuje. Proto když se snažíme přírodu „opravit“, nevyhnutelně vždy poškodíme to, co nebylo poškozeno a co jsme neviděli kvůli své slepotě.

Naši mudrci v Babylonském talmudu (Šabat 156a) píší, že pokud se člověk narodí s povahou vraha, může se stát vrahem nebo zlodějem, ale také řezníkem nebo tím, kdo provádí obřízku. Jinými slovy, neměli bychom se snažit měnit základní vlastnosti lidí, ale využívat je pouze tam, kde pomáhají celé společnosti.

Namísto snahy upravovat lidské geny bychom měli lidi učit, jak využívat svou vrozenou přirozenost ve prospěch společnosti, a ne k jejímu poškozování. Společenská atmosféra by měla být taková, v níž ti, kdo činí ve prospěch společnosti, patří k nejváženějším, uctívaným a nejobdivovanějším lidem.
V dnešní době jsou současní „vůdci“ společnosti buď narcisté, kteří si neváží ničeho a nikoho kromě sebe a snaží se být co nejvíce „jedineční“, nebo ti, kteří využívají společnost k získání bohatství, moci a vlivu. Když jsou lidé, které ostatní obdivují, takoví, společnost se nemůže nerozpadnout.

Sebestředné hodnoty, které se každý snaží následovat, rozdělují společnost a rozbíjejí ji na menší a menší části. Nakonec bude každý odkázán sám na sebe a žít s pocitem, že nemá nikoho blízkého a každý je potenciální nepřítel. V takovém stavu jsou jediným únikem z mizérie drogy a sebevražda.
Samotní vůdci se nezmění. Jsou vůdci jen proto, že my sami jsme jako oni, a proto uctíváme lidi, kteří vynikají tím, čím bychom chtěli být. Proto bychom neměli čekat, až se modly společnosti změní. Místo toho bychom měli změnit to, kým jsme, a když změníme sami sebe, změní se i osobnosti, které uctíváme, a do popředí se dostanou nové hodnoty.

Jakmile změníme společenské hodnoty, zjistíme, že vlastně není na žádném člověku nic špatného. Naší jedinou chybou bylo, jak jsme využili to, co nám příroda vnukla. Jinými slovy, viníkem byl záměr našeho jednání, nikoli naše DNA.

Protože naše cílem našich současných záměrů je vlastní prosazení, vše, co objevíme a vyvineme, je pro společnost škodlivé. A protože žijeme ve společnosti, kterou poškozujeme, ve stejné společnosti, která nás živí a podporuje, pak vše, co vyvíjíme a objevujeme, je nakonec škodlivé i pro nás.
Nemusíme měnit to, co jsme, ale to, kým jsme. Naším problémem není to, co děláme, ale proč to děláme. Pokud budeme pracovat ve prospěch společnosti, ve které žijeme, budeme prospěšní i sami sobě.

Odklon od našeho narcistického myšlení vyžaduje soustředěné úsilí. Abychom transformovali naše egoistické myšlení musíme vyvinout společné úsilí, ale protože globální situace je již tak špatná, tak si myslím, že stejně nemáme na výběr ani čas nazbyt. 

 

Autor: Michael Laitman | pondělí 23.5.2022 3:18 | karma článku: 9,90 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Michael Laitman

Proč ve Spojených státech roste antisemitismus v doposud nevídané míře

Antisemitismus ve Spojených státech není nic nového. Vzpomínám si, že se rozmáhal již před 15 až 20 lety, když jsem tam byl na univerzitním přednáškovém turné.

24.4.2024 v 5:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak naplnit život, abychom před smrtí ničeho nelitovali?

Abychom byli na smrt připraveni a mohli odejít ze života bez výčitek a lítosti, musíme se snažit, abychom v rámci svých omezených možností žili tak, jak si myslíme, že bychom měli.

22.4.2024 v 5:00 | Karma: 10,51 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak přijímat to obtížné v životě?

Chceme-li naplnit cíl našeho života a dosáhnout rovnováhu se zákony přírody – zákony lásky, odevzdání a spojení – musíme na tom pracovat. Pak se naučíme životní obtíže vnímat jako pomoc, která nám pomáhá růst.

20.4.2024 v 5:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Nekončící úsilí o jednotu

„Kapající voda nevyhloubí kámen silou, ale vytrvalým kapáním“ – přísloví o nekončícím úsilí o jednotu.

18.4.2024 v 5:00 | Karma: 5,47 | Přečteno: 141x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Jak naučit děti laskavosti?

Teď je svobodou dítěte ponižovat druhého, projevovat své sobectví i za cenu, že budou děti trpět. Je to možné. Dokud se nepřesvědčí, že jejich cesta je slepá.

16.4.2024 v 5:00 | Karma: 10,71 | Přečteno: 332x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 534
  • Celková karma 8,23
  • Průměrná čtenost 426x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik