Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tato hororová show ukazuje, kdo jsme

Jeden můj student mi řekl o novém pořadu s názvem „Squid Game“ („Hra na oliheň“). Jedná se o jihokorejský „thrillerový seriál“, jak mu říkají, který se stal popkulturním fenoménem a je číslem 1 ve více než 90 zemích.

Pořad představuje několik set lidí, kteří jsou všichni ve velkých finančních dluzích a v zoufalých emocionálních stavech. Producenti je staví proti sobě, i když jsou si velmi blízcí, a nutí je, aby se navzájem nenáviděli. Vítěz si odnese miliony dolarů a ostatní jsou zabiti. Tento pořad by nebyl tak děsivý, kdyby nezobrazoval naši skutečnou povahu. Už samotný fakt, že takový pořad nadšeně sledujeme, je důkazem, že pod „civilizovanou“ fasádou je naše povaha přesně taková, jakou pořad zobrazuje. Působí to jako magnet. Rádi sledujeme boj dobra se zlem, pokud jsme před jeho důsledky v bezpečí. Problém je v tom, že v téhle show není žádné dobro, je tam pouze zlo. Vskutku, lidé jsou opravdu ty vůbec nejhorší bytosti. To, co nás dělá tak jedinečně zlými, je skutečnost, že vysloveně chceme ubližovat druhým. Nechceme „jíst“ ostatní, protože jinak bychom zemřeli hlady; chceme, aby trpěli! Bolest druhých nám působí potěšení a největší potěšení máme z toho, když jsme to my, kdo ji způsobuje. Často říkáme, že realita je jako džungle, kde silní požírají slabé. V džungli však silní nechtějí slabé zničit, chtějí se najíst. Jakmile se nasytí, chtějí spát a hrát si, a ne zabíjet nebo ubližovat pro zábavu. V lidské džungli nechceme „jíst“ jiné lidi; chceme vidět, jak se jim ubližuje! Proto přírodní džungle prosperuje bez jakýchkoli zákonů, zatímco lidská džungle, kterou mylně nazýváme „civilizací“, se rozpadá navzdory zákonům, které se snaží omezit naše barbarství. Pokud jsme doufali, že v lidské povaze najdeme dobro, „Hra na oliheň“, a hlavně její popularita, dokazuje, že pokud jde o lidskou povahu, nemáme v co doufat. Pokud můžeme vytvářet takové pořady a pokud mohou být tak populární, pak můžeme takové hrůzy páchat i ve skutečném životě.

Jediné možné dobro, které může z takového pořadu vzejít, je uvědomění si, že nejde o fantazii, ale o autentické zobrazení toho, jací jsme. Možná, že když si to uvědomíme, budeme ochotni udělat něco pro to, abychom se změnili. Současným trendem je otupit naše povědomí o tomto lidském hororu, v němž žijeme, tím, že se konopí stane dostupným a legálním. Čím více se totiž dozvídáme o lidské povaze, tím více si uvědomujeme, že je možná lepší se během života otupit, až dokud neskončí. Zatím jásáme při pohledu na utrpení jiných lidí, podobně jako kdysi lidé jásali při pohledu na chudáky bojující proti lvům ve starém Římě. Teprve když si uvědomíme, že to není v pořádku být takovými, naše mysl se možná otevře jiným možnostem. Pokud takový ďábelský program může být č. 1 ve více než 90 zemích, znamená to, že celý svět je ponořen do bezuzdné zvrácenosti. Řešení existuje, ale je náročné a musí zahrnovat celý svět, pokud má být úspěšné. Abychom změnili to, kým jsme, musíme zahájit celosvětový vzdělávací proces, v němž budou takové pořady zakázány a budou se vyrábět a vysílat pořady podporující mezilidské vztahy a spojení. I když zpočátku nebudou populární, nemůžeme dovolit, abychom byli vystaveni násilnému jedu a kultuře narcismu, které dnes konzumujeme. Jsou možná sladké, ale smrtící. Pokud se lidé nechtějí dívat na pořady o lidském spojení, mohou odložit svá mediální zařízení a jednoduše spolu mluvit. Už to bude, vzhledem k současné situaci, výrazným zlepšením. Možná to nezní jako zábava, ale jaká je jiná možnost? „Hru na oliheň“ skutečně zažít. Kromě toho po určitých zkušenostech zjistíme, že spojení a péče jsou mnohem uspokojivější a příjemnější než ničení a krutost a nenesou s sebou negativní vedlejší efekt, kterým je naše současná kultura. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Laitman | středa 17.11.2021 2:19 | karma článku: 15,57 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 10,25 | Přečteno: 122x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Proč většina lidí nedává přednost otázkám duše před existencí fyzického života

Řada starověkých Řeků se obávala otázky, kterou často pokládal Sokrates: „Nestydíš se věnovat pozornost penězům, slávě a poctám, a přitom nedbat o svou duši a nepřemýšlet o ní tak, aby byla co možná nejlepší?”

4.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,56 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Alegorie o bázlivosti, lstivosti a odvaze

Bázlivost se chtěla schovat sama před sebou, ale kam? Poradila jí Lstivost: „Proč to nevyřešíš s Odvahou? Pak to nebude pro tebe tak děsivé.“

2.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co to je sociální spravedlnost?

Sociální spravedlnost znamená rovná práva pro každého jednotlivce a celé lidstvo. Je však svět spravedlnosti a rovnosti vůbec možný?

30.4.2024 v 5:00 | Karma: 6,64 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co znamená být dobrým člověkem?

Naše chování se stane správným, když začneme vnímat sami sebe jako součást jednoho propojeného celku. Do té doby by bylo moudré si tento stav alespoň představovat.

28.4.2024 v 5:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 138x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

  • Počet článků 539
  • Celková karma 8,05
  • Průměrná čtenost 422x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik