Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povodeň století

Povodně v Německu jsou ohromující svou silou a rychlostí, s jakou k nim došlo. Počet obětí roste každou hodinou a více než tisíc lidí se pohřešuje. Voda zaplavila silnice, podemlela základy a zřítila mosty.

Zpustošení je jako po válce. A povodňová zóna se stále více rozšiřuje a zabírá  stále nové oblasti v Německu, Belgii a Rakousku.

Je to prostě katastrofa. My se však učíme, že existuje pouze jediný důvod negativního postoje přírody k nám, to znamená vyšší síly, Stvořitele – tím, že překročíme povolené hranice. Příroda nás chce vidět v dokonalém stavu: sjednocené jako jedno tělo s jedním srdcem. A je ochotna tolerovat, pokud se trochu odchýlíme od této jednoty, ale pouze v určitých mezích.

A pokud půjdeme za tyto hranice, pak je příroda nevyvážená. A to se děje a bude se dít i nadále. Vstoupili jsme do konfrontace s vyšší silou, bez ohledu na naše jednání ve vztahu k přírodě. A proto bude příroda stále více protestovat povodněmi, požáry, epidemiemi a mnohým dalším, jako by to byly egyptské rány: „Krev, žáby, vši ...“.

Před námi je mnoho podobných kataklyzmat, kterými budeme muset v příštích 10–20 letech projít. Zároveň však začneme pociťovat, jak nás to zavazuje uvést se do rovnováhy. Historie egyptských ran se opakuje: všichni „Egypťané“ v nás, sobecké síly, dostanou deset úderů, dokud nezvedneme ruce a neřekneme: „Dost, už nejsme schopni zůstat v Egyptě!“
Bylo to tam pohodlné a uspokojivé, ale odtud budeme muset uniknout. Odkud „odtud“? Tento únik nepochází ze zeměpisné oblasti, ale ze vztahu mezi námi: z bezdůvodné nenávisti k bratrské lásce.

Ale dokud my nedospějeme k tomuto úniku, budeme muset projít mnoha údery, utrpením, problémy: povodněmi, požáry, všemi druhy epidemií atd. Toto je prognóza na příštích 10–20 let. Do roku 2040 se tyto katastrofy rozšíří po celém světě, v každé zemi a regionu, svým způsobem.

Vidíme, že tváří v tvář společnému neštěstí si lidé začínají více pomáhat a projevovat solidaritu. Ale příroda nám předkládá mnohem větší účet: nejen trochu napravit naše životy a vztahy. Jde o to, aby se zásadním způsobem napravil charakter člověka, aby se napravila jeho přirozenost, o odhalení toho, že jsme všichni egoisté, a  abychom sami chtěli navázat lepší vztahy mezi námi.

Jsme povinni stát se navzájem laskavějšími a tímto laskavým vztahem mezi lidmi ovlivníme všechny ostatní úrovně přírody: neživou, rostlinnou i živočišnou, a přivedeme je ke klidu a harmonii. Takové budou důsledky změn, ke kterým v nás došlo, našemu vzájemnému vztahu.

Myslím, že to bude trvat dvacet let, protože k takové změně nemůže dojít přes noc. Vždyť vycházíme z dnešního, naprosto opačného stavu, s naprostou neochotou brát ohled na přírodu, z nedostatku porozumění tomu, že čelíme systému vyšších sil, které nás přišly změnit.

Odmítáme v tom vidět ruku Stvořitele a přijmout to jako pomoc pro naše dobro, za které musíme být vděčni. Všechny problémy jsou důsledkem skutečnosti, že stojíme proti sobě, a tedy v rozporu s přírodou.

Tady není možné jít zkratkou. Koneckonců, egyptské otroctví trvalo mnoho let a skončilo těžkými ranami. Podívejte se, jak faraon, tedy naše egoistická přirozenost, tvrdohlavé kamenné srdce, protestuje a nechce se podvolit.

Něco jako když faraon již souhlasí, že nás nechá jít, abychom šli ke sjednocení a lásce. A pak vezme své svolení zpět a odmítne nás pustit  a my se opět vrátíme do stejného stavu.

A v takovém sporu budeme muset strávit několik let. A kromě toho musíme vzít v úvahu, že se to nyní děje v celosvětovém měřítku, mezi všemi národy a státy. Než s tím vlády a národy začnou  souhlasit, bude to vyžadovat čas a mnoho utrpení a úderů. Evropou může projít takový tajfun, že tam nezůstane nic. To vše proto, aby se lidé pokořili a přijali naplnění zásady milovat bližního jako sebe sama.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Laitman | pátek 6.8.2021 7:55 | karma článku: 17,33 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Michael Laitman

Tři děti byly dotazovány, co je láska. Dospělí se mohou učit z jejich odpovědí.

Jednoho z mých studentů nedávno zaujaly odpovědi tří malých dětí, které dostaly otázku „Co je pro tebe láska?”, a zeptal se mě, zda se z odpovědí těchto dětí můžeme poučit při vyjadřování lásky v dospělosti.

8.5.2024 v 5:00 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co jsou dobré příklady síly lásky?

Major Or Maatuk, velitel brigády Givati izraelské armády, byl v Gaze smrtelně zraněn protitankovou střelou. V nemocnici musel být uspán a připojen na umělou plicní ventilaci.

6.5.2024 v 5:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Proč většina lidí nedává přednost otázkám duše před existencí fyzického života

Řada starověkých Řeků se obávala otázky, kterou často pokládal Sokrates: „Nestydíš se věnovat pozornost penězům, slávě a poctám, a přitom nedbat o svou duši a nepřemýšlet o ní tak, aby byla co možná nejlepší?”

4.5.2024 v 5:00 | Karma: 7,97 | Přečteno: 127x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Alegorie o bázlivosti, lstivosti a odvaze

Bázlivost se chtěla schovat sama před sebou, ale kam? Poradila jí Lstivost: „Proč to nevyřešíš s Odvahou? Pak to nebude pro tebe tak děsivé.“

2.5.2024 v 5:00 | Karma: 5,02 | Přečteno: 51x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Co to je sociální spravedlnost?

Sociální spravedlnost znamená rovná práva pro každého jednotlivce a celé lidstvo. Je však svět spravedlnosti a rovnosti vůbec možný?

30.4.2024 v 5:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 198x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 540
  • Celková karma 8,68
  • Průměrná čtenost 421x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik