Systémový účinek našich myšlenek

3. 05. 2021 7:57:44
Všechno na světě je založeno na rovnováze, na boji a jednotě protikladů. Na neživé, rostlinné a živočišné úrovní přírody je tato dynamika automaticky regulována.

Člověk se však proto nazývá korunou stvoření, že je schopen porozumět systému a samostatně v něm udržovat rovnováhu.

Dříve, dokud jsme byli „dětmi v evoluci“, se to od nás nevyžadovalo. Nyní jsme již dospěli a systém se začíná nad námi „zatahovat“. Ještě to nevidíme, ale všechna vlákna směřuji k nám, celá síť kolem nás se přestavuje a uzavírá nás do těsného kokonu protikladů. Nechceme je řešit. Pohrdáme celkovým obrazem a požadavky přírody. Naše ničivé impulsy posíláme do systému - a všechny se nám nakonec vrátí jako bumerang.

Spouštěč

Vším pronikají dvě základní síly. Hmota, rozptýlená velkým třeskem, se začala spojovat a shromažďovat do různých forem. A od té doby na různých úrovních a v různých kvalitách, balancuje vše mezi rozpadem a sjednocením, mezi entropií a vzájemnou gravitací.

Atomy se přitahují a odpuzují. Elektrické náboje také. Stejně i lidé. Celý svět je bojem mezi silou rozbíjení a silou jednoty. Nejedná se však o jednoduchou jednotu, ale o integrální, která vede k rozvoji, k pozvedání se nad protiklady a jejich harmonickému spojení do jediného celku.

Tento úkol pozvedání je svěřen člověku, nám. Můžeme a dnes musíme uvést do rovnováhy sebe i celý svět. Neboť jsme přestali být dětmi.

Fáze dospívání bývá plná hrozeb. Na jedné straně se vyžaduje, aby člověk převzal zodpovědnost za sebe a za své okolí, na druhé straně však odpovědnost nelze nařídit, protože v tomto případě to bude pouhý nátlak. Dospívající je vytažen ze známého světa a konfrontován s nemilosrdnými fakty. Dále již musí postupovat jako dospělý.

To je přesně to, co s námi učinil koronavirus. Z lékařského hlediska čelíme pandemii. Ale ze systémového hlediska, v kontextu našeho společného vnitřního vývoje, mluvíme o spouštěči, který nás navždy vytáhl ze starého světa nekonečných hádek a postavil nás před nutnost dosáhnout jednoty celku.

Nepřestanu opakovat: návrat zpět není možný! My však tuto myšlenku pořád odmítáme, stále se držíme minulosti, ale ta již neexistuje. A nejde o virus nebo vakcínu - jde o nás. Nyní jsme ústředním bodem systému a je naší chybou, že se rozpadá.

Co přesně děláme špatně? Abych byl upřímný, všechno. Nestranným pohledem objevíme známky úpadku ve všem a všude. Všechna naše kritéria úspěchu jsou založena na bohatnutí některých na úkor ostatních, na potlačování, na porušování, na sváru. Podstatou moderního člověka je touha alespoň v něčem se mít lepe než ostatní. Jinak to už není úspěch, ale porážka, neúspěch, fiasko.

Náš hlad je neutišitelný. Naše charita a filantropie nejsou nic jiného než zástěrkou. Polovina světa může umírat hladem, člověk vedle mě může být v nesnázích a já ho minu, protože nemám čas. Nechci se mu věnovat, již jsem daroval, přispěl, zkrátka pro dnešek už mám čárku.

Je to výzva vyskočit a běžet zachraňovat znevýhodněné? Ne. V našem současném stavu nedokážeme nikomu pomoci. Celý náš svět je uspořádán tak, aby ho jednotlivec využil na úkor ostatních. I kdyby nás to teď všechny dojalo a vyrazili jsme na pomoc trpícím, bude to jen horší a my to dokonale chápeme.

Problém nespočívá v samotné nepřízni osudu, ale v našich vztazích. V nás. A právě na to dnes příroda upozorňuje: náš vnitřní rozpad se vymyká kontrole.

Autor: Michael Laitman | pondělí 3.5.2021 7:57 | karma článku: 16.25 | přečteno: 121x

Další články blogera

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Michael Laitman

Jak na to, abychom se mohli rozhodovat s jistotou a správně?

Přesvědčivá a správná rozhodnutí můžeme učinit tehdy, pokud získáme předem absolutní znalost jejich výsledku tak, že dokážeme pozorovat naši současnost jakoby z budoucnosti.

26.3.2024 v 4:31 | Karma článku: 5.27 | Přečteno: 87 | Diskuse

Michael Laitman

Štěstí nelze nalézt

Pokud nás štěstí skutečně provází, neznamená to, že jsem šťastný jen já. Znamená to, že jsou šťastní ostatní a my na tom musíme neustále pracovat, a není to lehký úkol. Právě proto je to cesta ke smysluplnému a šťastnému životu.

24.3.2024 v 5:15 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 120 | Diskuse

Michael Laitman

Purim

Purim je skutečně významným svátkem, protože představuje osvobození lidstva od strašlivého dědictví, které jsme dostali od Stvořitele.

22.3.2024 v 4:44 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 221 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 208 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 132 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 344 | Diskuse
Počet článků 524 Celková karma 7.84 Průměrná čtenost 433

Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...